söndag 8 juli 2012

Mintkyssar och Fairtrade-kaffe!

Vilken underbar solig dag! Har varit ute med min älskling och promenerat vid havet:-D Nu är jag hemma och tar en fika. Blev så glad när jag såg att Barista börjat sälja Fairtrade/biologiskt nedbrytbara kapslar som passar Nespresso-maskiner! Det blir godare kaffe när man har bättre samvete:-) Har även gjort lite mintkyssar! Superenkelt och fräsch smak. Här är receptet:

Mintkyssar:

4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättiksprit
10 droppar pepparmyntsolja (går att köpa på Apoteket!)
50 g mörk choklad 70 %

Häll florsocker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på medel-temperatur (115 grader) i 10 minuter. För att kolla om smeten är klar, doppa två fingrar i kallt vatten och ta sedan en liten droppe av smeten mellan fingrarna. Om det bildas trådar när du drar isär fingrarna är den klar.
Häll upp smeten i en oljad skål och låt svalna en kort stund, men inte kallna, droppa sedan i 10 droppar pepparmyntsolja och rör med en sked eller gaffel tills den tjocknar något.

Klicka upp smeten på en plåt med bakplåtspapper med en tesked! Storleken på klicken ska vara ungefär som en 5-krona. (Obs, se till att vara ganska snabb, så att smeten inte hinner stelna! Om den skulle stelna innan du hunnit klicka upp allt kan du tillsätta lite vatten och värma upp i kastrullen igen tills det blir flytande)

Låt klickarna svalna och stelna. Smält chokladen i en skål eller liten kastrull över vattenbad och klicka försiktigt en klick i mitten av varje mintkyss. Låt svalna och stelna helt och förvara i burk med lock.

Tips: Jag använder mörk choklad med havssalt, blir gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar